Veleposlani┼ítvo RS Podgorica /TURISTI─îNE INFORMACIJE /Napotki slovenskim dr┼żavljanom /

Turisti─Źne informacije

Napotki slovenskim dr┼żavljanom, ki nameravajo obiskati ─îrno goro

Vstop v dr┼żavo

Slovenski dr┼żavljani za vstop v ─îrno goro vizuma ne potrebujejo.
 
Slovenskim dr┼żavljanom vizum ni potreben in lahko v ─îrno goro vstopajo ter tam bivajo do 30 dni na podlagi slovenske osebne izkaznice.

V primeru vstopa v ─îrno goro z osebno izkaznico lahko mejni policisti ─îrne gore na zaprosilo slovenskega dr┼żavljana ÔÇô turista izdajo prepustnico - potrdilo o vstopu imenovano ┬╗Li─Źni karton┬ź, na podlagi katere lahko slovenski dr┼żavljan, v primeru potrebe, dokazuje kraj, datum in ─Źas vstopa v ─îrno goro (Opomba 1: Pristojni organi za notranje zadeve ─îrne gore sicer v tej zvezi opozarjajo, da imajo urejeno in dostopno evidenco vstopov in izstopov tujcev in na─Źeloma teh potrdil ne izdajajo).

Na podlagi slovenskega potnega lista je bivanje brez vizuma na celotnem ozemlju ─îrne gore dovoljeno do 90 dni. Zaradi dokazovanja datuma in kraja vstopa slovenskega dr┼żavljana ÔÇô turista v ─îrno goro mora le-ta poskrbeti/zaprositi za odtis vstopnega ┼żiga v potni list (vstopni ┼żig pomeni potrdilo o vstopu).
 

Prijava za─Źasnega bivanja v dr┼żavi

Slovenski dr┼żavljani morajo svoje bivanje v ─îrni gori v roku 24 ur prijaviti v poobla┼í─Źeni turisti─Źni agenciji, izpostavi turisti─Źne organizacije oziroma policijski postaji v kraju bivanja (Opomba 2: V kolikor se nastanijo pri svojcih, prijateljih, v svojih lastnih po─Źitni┼íkih objektih, ÔÇŽ). Ob prijavi se izda potrdilo o prijavi bivanja.

V primeru, da se slovenski dr┼żavljan nastani v hotelu ali drugem turisti─Źnem objektu, je dol┼żnost turisti─Źnega podjetja oziroma lastnika turisti─Źnega objekta, da prijavi njegovo bivanje v ─îrni gori v roku 12 ur.

(Opomba 3: Ob prijavi se pla─Źa turisti─Źna taksa, katere vi┼íina se od ob─Źine do ob─Źine razlikuje. Za prijavo v Turisti─Źni agenciji le-ta zara─Źuna provizijo.).

Popotnikom svetujemo, da svoje bivanje ob prihodu v ─îrno goro prijavijo, saj so v nasprotnem primeru za turiste predvidene kazni, ki so visoke.
Zadnja kontrola prijave se izvaja ob odhodu iz ─îrne gore.

V primeru tranzita ozemlja ─îrne gore bivanja v ─Źasu 72 ur ni potrebno prijaviti. Veleposlani┼ítvo svetuje, da popotnik v primeru potovanja z osebno izkaznico mejne organe zaprosi za izdajo potrdila o vstopu, t.i. ┬╗Li─Źni karton┬ź, na katerem so zapisani osnovni podatki o vstopu v ─îrno goro oziroma zaprosi za vstopni ┼żig v potnem listu (Glej Opombo 1).

Tujci, dr┼żavljani tretjih dr┼żav, ki imajo veljavno dovoljenje za za─Źasno prebivanje v R Sloveniji ali veljavni schengenski vizum za ve─Źkratni vstop v Republiko Slovenijo, lahko vstopijo v ─îrno goro in tam bivajo sedem (7) dni (op.: Priporo─Źamo, da za dodatne informacije kontaktirate Veleposlani┼ítvo ─îrne gore v Ljubljani: embamon-lj(at)t-2.net
 
Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Veleposlaništva RS v Podgorici, po njihovi e-pošti - sloembassy.podgorica(at)gov.si - ali po telefonu (+ 382 20 618 151).

 

Postopek uveljavljanja zdravstvenih storitev

Slovenski dr┼żavljani, zavarovane osebe med za─Źasnim bivanjem v ─îrni gori (na zasebnem potovanju, v ─Źasu ko delajo v tujini, na slu┼żbenem potovanju strokovnem izpopolnjevanju ali ┼ítudiju v tujini) lahko uveljavljajo zdravstvene storitve z listino (evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja oz. s konvencijskim potrdilom).

Z evropsko kartico se je potrebno zglasiti na pristojnem uradu zdravstvenega zavarovanja v kraju za─Źasnega bivanja v primeru nujnosti pa se lahko zglasite neposredno pri izvajalcih zdravstvene storitve, ki so del javne oz. dr┼żavne zdravstvene mre┼że.

V ─îrni gori so slovenske zavarovane osebe upravi─Źene le do nujnih zdravstvenih storitev in sicer po predpisih posamezne dr┼żave (Opomba 4: Pravna podlaga je Sporazum med Republiko Slovenijo in ─îrno goro o socialnem zavarovanju (Ur.l. RS, - Mednarodne pogodbe, ┼ít. 9/11) in Administrativni dogovor o izvajanju Sporazuma med Republiko Slovenijo in ─îrno goro o socialnem zavarovanju (Ur.l.RS,-Mednarodne pogodbe, ┼ít.9/11).

 

Kako in kdaj pridobiti listino (evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja oz. konvencijsko potrdilo)?

Listina je brezpla─Źna in se lahko naro─Źi:

- preko interneta (www.zzzs.si),

- preko mobilnega telefona sporo─Źilom

- pri referentu na obmo─Źnih enotah oz. izpostavah Zavoda z veljavno slovensko kartico zdravstvenega zavarovanja.

V primerih, ko evropske kartice ni mogo─Źe izdati pravo─Źasno ali zaradi kakega drugega razloga, lahko pridobite na pristojni obmo─Źni oz. izpostavi Zavoda Certifikat (Opomba 5: Certifikat se izdaja le v nujnih primerih, kot je nepri─Źakovani takoj┼íni odhod v tujino, ali izguba oziroma kraja evropske kartice in podobno. Certifikat se izda zavarovani osebi na obmo─Źni enoti ali izpostavi ZZZS, takoj po podanem naro─Źilu.).

 

Veljavnost listin (evropskih kartic oz. konvencijskih potrdil)

Listine so izdane najmanj za 30 dni in najve─Ź za 1 leto, in sicer glede na veljavnost obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe. Za za─Źetek veljavnosti listine se ┼íteje datum naro─Źila + 1 dan. Po preteku veljavnosti listine je potrebno naro─Źiti novo listino.

Evropsko kartico lahko naro─Źite najve─Ź 30 dni pred iztekom veljavnosti kartice, medtem ko konvencijsko potrdilo kadarkoli pred iztekom potrdila

Podrobnejše in konkretnejše informacije na spletni strani www.zzzs.si.