Veleposlaništvo RS Podgorica /POLITIČNE ZADEVE /

POLITIČNE ZADEVE

Državi povezujejo prijateljski odnosi brez pomembnejših odprtih vprašanj, ter skupni interesi, predvsem na področju dvostranskega ekonomskega in drugega sodelovanja. Črna gora vidi Slovenijo kot pomembno gospodarsko partnerico ter močno podpornico in svetovalko na področju evro-atlantskih integracij. 

Kvaliteta dvostranskih odnosov med RS in Črno goro se odraža tudi v intenziteti medsebojnih stikov in obiskov na vseh ravneh. Na najvišji ravni je bil v letu 2011 na uradnem obisku v Črni gori PRS Danilo Türk, 2010 na uradnem obisku v Sloveniji PV Milo Đukanović, v letu 2009 na uradnem obisku v Črni gori PV Borut Pahor, v Sloveniji pa PR Črne gore Filip Vujanović.  V letih 2012 in 2013 so sledili obiski na ministrski ravni. Oktobra 2015 je Slovenijo obiskal PV Milo Đukanović v spremstvu ministra za gospodarstvo, ministra za kmetijstvo ter ministra za okolje in turizem.

Slovenija podpira Črno goro pri vključevanju v evroatlantske povezave in ji priznava prispevek k miru in stabilnosti v regiji. V obdobju 2013-2014 je Veleposlaništvo RS v Črni gori opravilo drugi mandat Kontaktnega veleposlaništva za NATO v Črni gori.

Slovenija je dejavna tudi pri pospeševanju vstopanja Črne gore v mednarodne organizacije. Kot druga država EU je ratificirala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum.

Slovenija nudi Črni gori razvojno pomoč, v pripravi je veliko razvojnih projektov. 

Več informacij je na spletni strani mzz.gov.si.