Veleposlani┼ítvo RS Podgorica /POLITI─îNE ZADEVE /

POLITI─îNE ZADEVE

Dr┼żavi povezujejo prijateljski odnosi brez pomembnej┼íih odprtih vpra┼íanj, ter skupni interesi, predvsem na podro─Źju dvostranskega ekonomskega in drugega sodelovanja. ─îrna gora vidi Slovenijo kot pomembno gospodarsko partnerico ter mo─Źno podpornico in svetovalko na podro─Źju evro-atlantskih integracij. 

Kvaliteta dvostranskih odnosov med RS in ─îrno goro se odra┼ża tudi v intenziteti medsebojnih stikov in obiskov na vseh ravneh. Na najvi┼íji ravni je bil v letu 2011 na uradnem obisku v ─îrni gori PRS Danilo T├╝rk, 2010 na uradnem obisku v Sloveniji PV Milo ─Éukanovi─ç, v letu 2009 na uradnem obisku v ─îrni gori PV Borut Pahor, v Sloveniji pa PR ─îrne gore Filip Vujanovi─ç.  V letih 2012 in 2013 so sledili obiski na ministrski ravni. Oktobra 2015 je Slovenijo obiskal PV Milo ─Éukanovi─ç v spremstvu ministra za gospodarstvo, ministra za kmetijstvo ter ministra za okolje in turizem.

Slovenija podpira ─îrno goro pri vklju─Źevanju v evroatlantske povezave in ji priznava prispevek k miru in stabilnosti v regiji. V obdobju 2013-2014 je Veleposlani┼ítvo RS v ─îrni gori opravilo drugi mandat Kontaktnega veleposlani┼ítva za NATO v ─îrni gori.

Slovenija je dejavna tudi pri pospe┼íevanju vstopanja ─îrne gore v mednarodne organizacije. Kot druga dr┼żava EU je ratificirala stabilizacijsko-pridru┼żitveni sporazum.

Slovenija nudi ─îrni gori razvojno pomo─Ź, v pripravi je veliko razvojnih projektov. 

Ve─Ź informacij je na spletni strani mzz.gov.si.