Veleposlaništvo RS Podgorica /Novice /
13.09.2021  

Ukrepi za vstop v Črno goro

Vlada Črne gore je v petek, 10. 9. 2021, predstavila sprejete ukrepe vsled trenutne epidemiološke slike. Ti ukrepi bodo v veljavi do 24. 9. 2021. Med drugi se nanašajo na:

(i)        stanje delnega cepljenja ne bo več priznano v okviru nacionalnega digitalnega COVID potrdila.

(ii)        porok in drugih zasebnih praznovanj ter športnih prireditev v zaprtih prostorih se lahko udeleži do 100 ljudi, če izpolnjujejo eno od predpisanih zahtev PCT. Število prisotnih na tovrstnih prireditvah na terasah in na vrtovih gostinskih objektov ni omejeno, vendar morajo vsi gostje in tudi zaposleni izpolnjevati enega od predpisanih pogojev. Izvajanje glasbe v živo v notranjosti gostinskih objektov je prepovedano. Vsi organizatorji vseh teh dogodkov so dolžni določiti osebo, ki bo izvajala nadzor in je odgovorna za spoštovanje teh ukrepov.

(iii)        vstop v diskoteke in nočne klube je dovoljen samo osebam, ki izpolnjujejo enega od predpisanih pogojev PCT, število prisotnih gostov pa je omejeno na 100.

(iv)        vstop v nakupovalna središča je dovoljen samo osebam, ki izpolnjujejo enega od predpisanih pogojev PCT.

(v)        glede prehajanja državnih mej s Črno goro, se pogoji niso spremenili. Tako je za vstop za črnogorske in državljane ostalih držav v Črno goro potrebno izpolnjevati enega izmed naslednjih pogojev oz. predložitvi enega izmed naslednjih potrdil:

- o zaključenem oz. polnem cepljenju (ena oz. dve dozi, odvisno od cepiva),

- negativnega PCR testa, ki ni starejši od 72 ur,

- negativnega hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur,

- predložitev dokaza o prebolelosti, pri čemer je od pozitivnega testa preteklo več kot 14 in manj kot 180 dni. V odsotnosti katerega izmed navedenih potrdil bodo črnogorski in tuji državljani napoteni v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo je mogoče prekiniti po šestem dnevu ob predložitvi negativnega PCR testa. Osebe, mlajše od 18 let, lahko meje Črne gore prestopajo brezpogojno.